Blog

29.12.2014 12:47

Denne kontrolujte 

  1. či sú ryby v dobrom stave,najlepšie sledovať pri krmení
  2. kontrolujte či má voda v akváriu správnu teplotu           

Každý týždeň

  1. odstraňujte odumreté rastliny
  2. dopĺňajte čistú vodu
  3. odstraňujte kal z nádrže    

Občas

  1. vymeniť filtračné náplne
  2. skontrolujte stav a funkcie techniky
  3. vymeniť cca 30% nádrže
  4. odstrániť rastliny z techniky a filtra

 

29.12.2014 12:38

Bojovnice sú všežravé ryby ktoré sa vo voľnej prírode živia larvami hmyzu ,muškami či už inou potravou ,ktorú konzumujú z hladiny vody.Pri domácom chove bety splendens je možné krmiť ju dostupným krmivom ktoré nájdeme v chovproduktoch či už je to sušená, alebo umelá potrava.Je dobré dbať na to aby sme striedali výrobcov a ponúkali rybe pestrú stravu.Bojovnicu je najlepšie krmit tri krát do dňa ,ryby by mali potravu zjesť do piatich minút.Zvyšok nestrávenej potravy by sme mali odsať z akvária.

14.12.2014 14:13
Pri kúpe rýb platí niekoľko všeobecne platných zásad, ktoré nie sú ani pre bojovníčku iné. Nakupovať treba tam, kde majú pekné a zdravé ryby, v nádržiach neplávajú mŕtve kusy, nádrže sú čisté a udržiavané.
Nekupujte ryby, ktoré:
majú pokrútené, zlepené alebo inak poničené plutvy
neovládajú smer alebo plávajú našikmo, nekoordinovane alebo trhane
majú na svojom tele prichytené parazitmi (vyzerá to ako nitky alebo malé dážďovky)
sú chudé alebo pokryté bielymi fliačikmi
majú zrastené plutvy a bezfarebné
plávajú rýchlo a snaží sa otierať o okolité predmety
majú nezvyčajne hrubé brucho (ak to nie je samica plná ikier)
 
Pri nakupovaní samcov b. Splendens je vhodné vyberať mladé jedince, tj. Telom menšie s menej vyvinutými plutvami. Nenechajte sa zlákať rastúcimi samce s prekrásnymi a dlhými plutvami. U takých kusov hrozí, že boli po celý život držaní v podobných bettáriích (maličké nádrže s objemom do 5 litrov, spravidla však len 2 alebo aj menej litrov), z ktorých si vyberiete Vy toho svojho. Takto dlhodobo držanie samce stráca veľa zo svojej životnej vitality. Ďalšie nebezpečenstvo je v tom, že ten najväčší a najkrajší samec môže byť vyradený XL chovný kus, ktorý sa chovateľmi už nehodil a preto nie je vhodný ani pre Váš záujmový chov.
Ako už bolo uvedené skôr, dospelí samci sú medzi sebou veľmi neznášanlivý. V jednom akváriu preto odporúčame chovať iba jedného samca. Problém môže nastať aj v prípade, že po nejakej dobe dokupujete k samotnému samci samicu. Je možné, že samec bude prehnane agresívne (bude obhajovať svoje teritórium) a mohol by samicu ublížiť alebo ju v malej nádrži ubiť na smrť. Tomu sa dá predísť nákupom viac samíc (2-3), čím rozdelíte Samcová pozornosť, takže sa skôr unavia a spravidla sa s novými obyvateľmi svojho teritória bez väčších ťažkostí zmieri.
10.12.2014 13:54

Bojovnica sa rozmnožuje tak, že postaví hniezdo a keď sa mu samička poddá, tak z nej vytlačí v nežnom objatí vajíčka a starostlivo ich poukladá do hniezda, o ktoré sa pozorne stará a odháňa všetkých nevítaných návštevníkov. Aj samičku, ktorá by kľudne pojedla svoje deti. Vtedy sa bojovník správa agresívne aj ku samičke. Po narodení malých bojovničiek sa zo samca stáva snáď najstarostlivejší otec. Každé jedno svoje dieťatko stráži a dáva pozor, aby nevypadlo z hniezda. A keď náhodou vypadne, tak ho hneď nežne chytí do papuľky a zanesie späť do hniezda. Ale ako maličké rastú, samec sa od nich odpútava až sa k svojim deťom správa ako k cudzím a môže sa znova množiť.

10.12.2014 13:30

Bettu splendens ľudovo voláme Bojovnica Charakteristické u samca sú plutvy. Sú dlhé a závojovité. Najviac to vidno, keď sa predvádza pred samičkou a naplno roztiahne svoje krásne plutvy, hlavne svoju dlhočiznú chvostovú a chrbtovú, ktorú dokáže krásne nadvihnúť. Bojovnice existujú v množstvách rôznych farieb a farebných kombináciách a dokonca boli vyšľachtené aj s rôznymi tvarmi plutiev. 

Je druh ryby čeľade labyrintkové a obľúbená akváriová ryba. V prírode žije v stojatých vodách južnej a juhovýchodnej Azie, ktoré sú veľmi často chudobné na kyslík. Preto sa im vyvinul pomocný dýchací orgán tzv. labyrint., ktorý rybám umožňuje prijímať kyslík priamo zo vzduchu. Ich miestny názov, pochádzajúci z Taiwanu, je pla-kad. Bojovnice obvykle dorastajú do veľkosti 6 až 8 cm a dožívajú sa zhruba 4 – 6 rokov, vo veľmi dobrých podmienkach aj 8 – 10 rokov. V ich domovine bola bojovnica po dlhý čas hlavným účastníkom obdoby známych kohútich zápasov.

 

10.12.2014 12:47

Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.

Fotogaléria: Blog